Οι Επιδράσεις της Λογοθεραπείας στη Συμπεριφορά στο Σπίτι, στο Σχολείο και στην Κοινότητα

Τα παιδιά με αυτισμό δεν έχουν μόνο προβλήματα στην κοινωνική επικοινωνία, αλλά μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Στόχος της λογοθεραπείας είναι να βελτιώσει όλες τις πτυχές της επικοινωνίας. Για παράδειγμα, μερικές φορές τα παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται να καταλάβουν πότε είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούν αυταρχικά ή ευγενικά αιτήματα. Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τι είδους τόνο πρέπει να χρησιμοποιούν όταν μιλούν.

Οι συνεδρίες λογοθεραπείας ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον θεραπευτή και το παιδί. Η επαυξητική και εναλλακτική επικοινωνία (AAC) είναι ένας τύπος λογοθεραπείας που χρησιμοποιείται για παιδιά που δεν μιμούνται τους ήχους των άλλων. Για αυτά τα παιδιά, διάφορες μέθοδοι λογοθεραπείας μπορεί να τα βοηθήσουν να μάθουν να μιλούν. Το AAC είναι συχνά η πρώτη στρατηγική που τους βοηθά λογοθεραπεια περιστερι να μάθουν αρκετή επικοινωνία ώστε να μπορούν να έχουν κάποιες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Υπάρχουν πέντε άλλες μέθοδοι που μπορούν επίσης να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά:
1) Αποφύγετε να πιέζετε τα παιδιά να μιλήσουν και να χρησιμοποιείτε μαριονέτες και παιχνίδι ως ενθάρρυνση.
2) μιμούνται το παιδί και μπορεί να αρχίσουν να μιμούνται άλλους.
3) χρησιμοποιώντας υπερβολικούς ήχους και μιλώντας αργά.
4) χρήση οπτικής ανατροφοδότησης και αφής για να βοηθήσει στη διδασκαλία δεξιοτήτων. και
5) προσθήκη ασκήσεων για κινήσεις του στόματος που είναι ειδικές για την ομιλία.

Η Λογοθεραπεία Βελτιώνει τη Συμπεριφορά

Πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η λογοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τις επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών με αυτισμό. Επιπλέον, πολλά παιδιά παρουσιάζουν επίσης βελτιωμένη συμπεριφορά μετά από λογοθεραπεία. Μια έρευνα του 2009 σε γονείς 210 παιδιών προσχολικής ηλικίας ρώτησε τους γονείς για τις προσδοκίες τους πριν από τη λογοθεραπεία και στη συνέχεια ρώτησε για τυχόν βελτιώσεις στα παιδιά τους μετά τη θεραπεία. Οι γονείς είπαν ότι το παιχνίδι, οι κοινωνικές δεξιότητες και η αυτοπεποίθηση, καθώς και η ομιλία, βελτιώθηκαν μετά τη θεραπεία. Καλύτερες ήταν και οι συμπεριφορές του παιδιού στο σπίτι, στο σχολείο και στο κοινό. Αν και αυτές οι βελτιώσεις στη συμπεριφορά δεν χρησιμοποιούνται γενικά από τους λογοθεραπευτές για να υποδείξουν την επιτυχία, μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για το παιδί και τους γονείς.

Οι λογοθεραπευτές εισέρχονται στην κοινότητα

Οι λογοθεραπευτές μπορούν επίσης να είναι μια θαυμάσια πηγή για άτομα που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά με αυτισμό. Για παράδειγμα, η Aprile Mickeys στο Haircuts for Peanuts στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης ειδικεύεται στο κούρεμα των μαλλιών παιδιών με ειδικές ανάγκες. Το Haircuts for Peanuts ήταν πάντα ένα διασκεδαστικό μέρος για τα παιδιά (ακόμα και τα μεγαλύτερα αδέρφια τους), με θέμα το τσίρκο και πολλά παιχνίδια. Όλοι οι στυλίστες έχουν εκπαιδευτεί από λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές για να εργάζονται με παιδιά με αυτισμό και άλλες ειδικές ανάγκες. Καθένας από τους σταθμούς κοπής έχει παιχνίδια ειδικά για παιδιά με ειδικές ανάγκες και οι στυλίστες έχουν μάθει τεχνικές για να ηρεμούν τα παιδιά που μπορεί να είναι ανήσυχα.

Μάθετε περισσότερα για τη Λογοθεραπεία

Ο αυτισμός είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τον Νόμο για την Εκπαίδευση των Ηνωμένων Πολιτειών με Αναπηρία (IDEA) του 2004. Το κόστος της λογοθεραπείας καλύπτεται συχνά από την κυβέρνηση μέσω αυτού του νόμου.

Επισκεφτείτε το Healing Thresholds για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη λογοθεραπεία και άλλες θεραπείες αυτισμού.

Η Lara Pullen, PhD είναι η συνιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος του [http://autism.healingthresholds.com]. Το Healing Thresholds Autism Therapy είναι ένας δωρεάν ιστότοπος και ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αφιερωμένο στη θεραπεία της ζωής των οικογενειών που αγγίζονται από τον αυτισμό. Παρέχουν ολοκληρωμένα ενημερωτικά δελτία θεραπείας, καθημερινές ενημερώσεις της έρευνας και ειδήσεων για τη θεραπεία αυτισμού και έναν παγκόσμιο κατάλογο θεραπευτών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον αυτισμό. Ένα ολοκληρωμένο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη λογοθεραπεία — συν περιλήψεις ερευνών, ειδήσεις και σχόλια — είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση [http://autism.healingthresholds.com/therapy/speech-therapy].